A hetedik
A Tourism is our passion fotópályázat legjobb képeiből születő kiállítás hetedik helyszíne is lelepleződik! Ez a Dunántúl legnagyobb települése, amely 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt. Pécsről Kincses Márkkal, az önkormányzat turizmusfejlesztési osztályának vezetőjével beszélgettünk.

Az elmúlt, pandémiával terhelt évben milyen volt a kultúr-élet Pécsett?

A tavalyi nyár nagyon jól sikerült. A múzeumok, a kulturális helyszínek szép számban tudtak látogatót fogadni, annak ellenére, hogy rövid idő állt rendelkezésre a vendégfogadásra. Nagyon hiányzott a kínálatból az a sok-sok rendezvény, ami eddig színesítette a pécsi kulturális kínálatot: el kellett maradnia a Zsolnay Fényfesztiválnak például, de idén van remény rá, hogy egy későbbi, szeptember végi időpontban meg tudjon valósulni.

Mennyire tudta a város -a pandémia idején- megtartani pozícióját a környék kulturális központjaként?

Abszolút. Hiszen a zárvatartás nem egy pécsi egyedi történet volt, hanem kizárólag egy központi, szükségszerű védelmi intézkedés. Próbáltunk erre úgy reagálni, hogy új színfoltokat is hoztunk be – ezek nem lehettek nagyrendezvények, hanem kisebb események sorozata. Ilyen volt a Múzeum Utca Plusz, ami Pécs egyik alapértékére, a különleges Múzeumutcára épít, ahol többek között a hires Vasarely múzeum is található. A múzeumi élményeket színes programelemekkel egészítettük ki, például egy mini gasztrofesztivállal (ez a Pécsi szelet – Baranya zamata), ahol Pécs éttermei, cukrászdái, és a környék pincészetei kínálták a finom kortyokat és falatokat.

Volt-e olyan program, amit online vagy hibrid megoldásban rendeztek meg?

Természetesen voltak ilyenek is. A Janus Pannonius Múzeum több kiállítása átköltözött az online térbe, a gyűjtemények egy része online járható be. A Pannon Filharmonikusok is rendszeresen jelentkezik be élőben a Kodály Központból, de izgalmas új kezdeményezés a Pécs on Stage könnyűzenei sorozat is. A Zsolnay Negyedben van egy új, nagyon klassz virtuális programsorozat: 360°-os koncertélményben lehet része a közönségnek, úgy, hogy nem csak befogadni, hanem valamilyen szinten alakítani is lehet az élményt, a részesévé lehet válni.

Pécs mivel vonzza a közönséget az újranyitáskor?

Itt egyszerre lehet jutni a város által biztosított kulturális élményekhez és ezt kiegészítve aktív, természetközeli tapasztalatokhoz. Számtalan kirándulóhely van a város határain belül és azon kívül is: 20 percnyire vannak az Orfűi tavak, a Villányi borvidéken pedig biztonságos, kiépített kerékpárúton is kerekezhetünk akár a Siklósi várig is , ahol a Játékországban még a legforróbb napokon is élménydús programra lelnek a fiatalabb látogatók. Pécs pedig idén a mediterrán arcát még a korábbinál is jobban megmutatja: a teraszok nagyobbak, mint tavaly, a virágzó leánderek és pálmafák között feltöltődni egy olyan élmény, amire biztosan sokan régóta vágyunk már. Hamarosan startol a PécsNYITVA 2.0 kampány, aminek számos kedvezménnyel is várják majd a vendégeket partnereink.

 

További
Hírek

Fotó: Csárdás Ferenc
Photo Award

Megnyíltak a LEGJOBBAK

A Tourism is our passion fotópályázatra érkezett legjobb képekből június 29.-én kedden délután, egy időben az alábbi hét helyszínen nyílt meg a tárlat: Budapest: Gellért Fürdő; Visegrád: Thermal Hotel Visegrád****superior; Eger: Hotel Eger & Park; Debrecen: Hotel**** Lycium, Szeged: HUNGUEST Hotel Forrás; Pécs: Palatinus Grand Hotel; Sopron: Hotel Sopron. A budapesti helyszínen tartott beszédeket a többi helyen kivetítették, így mindenki láthatta-hallhatta, aki részt vett valamelyik megnyitón.

Tovább »
Photo Award

LEGJOBBAK – Hét helyen

Szeretnéd látni, milyen volt az elmúlt év a turisztikai szektor számára? Érdekel, hogyan élte meg a helyzetet egy insider? A nehézségek mellett a hősökre és mosolyokra is kíváncsi vagy? Akkor Neked szól a LEGJOBBAK – Tourism is our passion című kiállítás! Az ország hét helyszínén egy időben nyílik meg a Tourism is our passion fotópályázat nyertes képeiből álló tárlat.

Tovább »
Photo Award

LEGJOBBAK – Tourism is Our Passion kiállítás

Biztossá vált az elmúlt év legjobb turisztikai képeit bemutató kiállítás időpontja! Június 29-én, 17 órakor az ország hét helyszínén egy időben nyílik meg a Tourism is our passion fotópályázat nyertes képeiből álló tárlat!

Tovább »