Nem egyszerű – de nem is lehetetlen
A Tourism is our passion nyertes képei -az ország hét pontján- kiállításra kerülnek; ezután a szervezők a pályaműveket árverésre bocsájtják. Az árverésen befolyt összeg pedig azé az alapítványé lesz, amelyet legtöbben választottak a képek feltöltésekor. A Veni Vidi Vici alapítvány azért jött létre, hogy a halmozottan sérült gyerekek önellátásra képes felnőttekké váljanak.

Milyen nehézséget jelentett az elmúlt egy év?

A Veni Vidi Vici Alapítvány halmozottan sérült gyermekek oktatásával foglalkozik. Egy sérült gyermek lényegesen szenzitívebb bizonyos dolgokban, ilyen például a személyes találkozás és testi kontaktus. Lévén a pandémia minket is rákényszerített eleinte az online oktatásra, végtelen nehéz volt ezt elkezdenünk használni. Szerencse, hogy a pedagógusaink gyakorlatilag kettő nap alatt felállítottak egy online oktatási rendszert, melyet azóta még profeszionálisabbá tettek. Viszont a kevésbé látó diákunk nehezen vette fel a kontaktust a pedagógussal. A figyelemzavarral küzdő gyermek állandóan elkalandozott mindenhova, ami nem az „unalmas tanulás”. A mozgássérült diákunk nem bírta sokáig az egy helyben ülést és nyaktartást. De, ami leginkább nehéz volt számukra, mint mindannyiunk számára is, hogy nem találkozhattak kis barátaikkal és tanáraikkal. Egy sérült gyermekkel való kommunikáció gyakorlatilag a közvetlen szemkontaktussal, egy finom érintéssel kezdődik. Mindezt átvinni a virtuális világba nem egyszerű. Viszont nem lehetetlen. 🙂 Hála a végtelen kreatív pedagógusi csapatnak, végül színessé, zenévé és szinte „illatossá” tették az oktatást az átmeneti időszak(ok)ra.

Mi az, ami a legnagyobb hiányt okozza a pandémia ideje alatt?

A diákjaink egy különleges szociális integrációba járnak iskolába. Ez azt jelenti, hogy egy többségi (ép gyerekekből álló) iskola adott helyet a mi osztályunknak. A tantermeken belül mindenki a saját szükségleteinek megfelelően tanul, a sima gyerekek a NAT szerint, a fordított gyerekek speciális tanrendet követve. Viszont a szünetekben, az udvaron, az ünnepségeken együtt vannak, van lehetőségük játszani, találkozni, kapcsolódni. A pandémia a szociális integrációt gyakorlatilag teljesen megszüntette. Mindenki izolálva a saját osztályában tanul. Pont. Amint nyitás lesz, az első dolga a diákoknak az egymás nyakába borulás lesz. 🙂 Elkezdenek együtt beszélgetni (ki-ki a maga módján), meg fogják osztani egymással az elmúlt év történéseit, de leginkább belevetik magukat egy önfeledt együtt játszásba.

Mi lesz az első dolgotok (mint alapítvány), amikor megtörténik a nyitás?

Működői szempontból az alapítványunk remegve várja, hogy végre meg tudjuk rendezni azokat az eseményeket, melyek már rendhagyóak és hiányoznak mindenkinek. Hiányzik nekünk, akik dolgoznak vele (mert imádjuk a pörgést és szervezést), és hiányzik azoknak a családoknak, akik részesei az eseményeinknek.

Min változtattatok a pandémia és az azt követő intézkedések hatására? Változott-e az alapítvány stratégiája, jövőbeni tervei az elmúlt egy évben?

Alapvetően nem. Az oktatás mindig oktatás marad. Reméljük, hogy hamarosan vége ennek az időszaknak, és a 3D-s találkozások ismét visszatérnek régi kerékvágásukba. Inkább úgy fogalmaznánk, hogy sok tanulságunk volt, és, ha ismét hasonló helyzet alakul ki, már tudunk hova nyúlni. Például a klasszikus online oktatás a fent említettek szerint nem a legideálisabb egy több ponton sérült diáknak. Kifejlesztettünk egy hibrid oktatást, ami az élő és az online egy speciális keveréke. Bízunk benne, hogy egyszer mind az online, mind a hibrid oktatás a múlt emlegetett emlékei lesznek.

További
Hírek

Fotó: Csárdás Ferenc
Photo Award

Megnyíltak a LEGJOBBAK

A Tourism is our passion fotópályázatra érkezett legjobb képekből június 29.-én kedden délután, egy időben az alábbi hét helyszínen nyílt meg a tárlat: Budapest: Gellért Fürdő; Visegrád: Thermal Hotel Visegrád****superior; Eger: Hotel Eger & Park; Debrecen: Hotel**** Lycium, Szeged: HUNGUEST Hotel Forrás; Pécs: Palatinus Grand Hotel; Sopron: Hotel Sopron. A budapesti helyszínen tartott beszédeket a többi helyen kivetítették, így mindenki láthatta-hallhatta, aki részt vett valamelyik megnyitón.

Tovább »
Photo Award

LEGJOBBAK – Hét helyen

Szeretnéd látni, milyen volt az elmúlt év a turisztikai szektor számára? Érdekel, hogyan élte meg a helyzetet egy insider? A nehézségek mellett a hősökre és mosolyokra is kíváncsi vagy? Akkor Neked szól a LEGJOBBAK – Tourism is our passion című kiállítás! Az ország hét helyszínén egy időben nyílik meg a Tourism is our passion fotópályázat nyertes képeiből álló tárlat.

Tovább »
Photo Award

LEGJOBBAK – Tourism is Our Passion kiállítás

Biztossá vált az elmúlt év legjobb turisztikai képeit bemutató kiállítás időpontja! Június 29-én, 17 órakor az ország hét helyszínén egy időben nyílik meg a Tourism is our passion fotópályázat nyertes képeiből álló tárlat!

Tovább »