Nemsokára ismét lesznek vendégek
Ő az, aki hírt ad a turizmus-vendéglátás nehézségeiről, kilátásairól és örömeiről. Vágó Ágnest, a turizmusonline.hu főszerkesztőjét, a Tourism is our passion zsűrijének tagját kérdeztük.

Téged mennyire érint a koronavírus járvány és az azt követő intézkedések? 

Engem, mint a hazai és nemzetközi turizmussal, a hazai szállodákkal és
vendéglátóhelyekekkel foglalkozó szakújságírót? Egy szóval meg tudom válaszolni a kérdést: NAGYON! Kicsit ennél bővebben kifejtve: a lezárások első pillanatától kezdve befolyásolták a munkámat azok az intézkedések, amelyek bezárásokat, lezárásokat, leállásokat és karanténhelyzetet teremtettek határon belül és azon kívül.

Egy turisztikai szakportál vezetőjeként milyennek látod a turizmus- vendéglátás 2020-as évét?

Nem nehéz kijelenteni és megállapítani annak fényében, hogy egész évben, napról-napra a munkám során végigkövettem az egész ágazat sorsát, történéseit, és sajnos sokszor leginkább a nem-történéseit, hogy egy pokoli éven vagyunk túl, amit sajnos nem felejthetünk el egyhamar. És amelynek hatásai, akár egy hajó hulláma a nyílt, nyugodt vizen, sokáig velünk marad. Az biztos, hogy nem térhetünk vissza a korlátozások feloldásával egyik pillanatról a másikra a régi életünkhöz. Sőt, szerintem egyáltalán nem térhetünk vissza a régi életünkhöz, egy egészen más időszámítás kezdődik majd akkor, amikor vége lesz a lezárásoknak, és újra indulhatnak az éttermek, nyithatnak a szállodák, elindul a légiközlekedés, ismét mernek foglalni utakra helyet az indulni vágyók és a rendezvények megtartására is lesz végre lehetőség.

Mit gondolsz, egy ilyen nehéz időszakban, mint az elmúlt év, voltak-e az
ágazatnak hősei?

Mindenki ez esetben az egészségügyi ágazatban dolgozókat említi elsőként, én is persze, de rajtuk kívül megemlíteném azokat, akik megpróbálták/megpróbálják túlélni ezt a hihetetlenül kegyetlen és sosem tapasztalt időszakot. Akár úgy, hogy felélik a megtakarításaikat, akár úgy, hogy hitelt vesznek fel, és abból törlesztenek, fizetik az alkalmazottakat, akár úgy, hogy mernek vagy kényszerűségből úgy döntene: ideje váltani.

Azonban nyitva hagyva azt a kiskaput, hogy amint lehetőségük adódik, visszatérnek azonnal oda, amit szeretnek, ami a legfontosabb az életükben, amihez valóban értenek, és ahol komoly hiány lenne, ha nem térnének vissza a valódi szakemberek, amint újraindulhat az ágazat.

Hírt adtatok több olyan vállalkozásról, amelyek az elmúlt évben nyitottak. Hogy lehet, hogy nem szűnt meg teljesen a vállalkozói kedv?
Milyen környezetben találták magukat a frissen nyitók?

Ez több szálon futó történet: egyrészt voltak, akik régóta tervezték, hogy nyitnak – és amint feloldották a korlátozásokat az első hullámot követően, azonnal ezt meg is tették, jól gondolva, hogy lesz itt még második hullám is, ezért előtte gyorsan megvalósítják, amit terveztek. Másrészt, mindenki úgy kalkulált (helyesen), ha le vannak zárva a határok, nyárra meglódul a belföldi turizmus, a hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek sosem látott forgalmat generáltak a nyári hónapokban – így ezért is nyerő volt egy új vállalkozást ebben az időszakban elindítani. Amúgy zárójelben jegyezném meg: voltak olyanok is, akik épp a második lezárás idején tervezték új helyük megnyitását – ők persze inkább ki sem nyitottak, mert szálláshely esetében minimális csak az üzleti utazó szám, vendéglátóegység esetében pedig mindennek lehet nevezni egy kiszállítást, vagy személyes elvitelt, csak jól jövedelmező biznisznek nem.

Milyen pillanatai voltak a turizmusnak és a vendéglátásnak, amelyek
mosolyra adtak okot?

Például amikor egy balatoni szálloda úgy invitálta vendégeit az első lezárások után, hogy vett két hatalmas játékmackót, „azokat” a recepció mellé ültette vendégváróként, mint garantáltan vírusmentes első vendégeket. Amúgy pedig a magyar lelemény mindig is világhírű volt: most aztán tényleg nem fukarkodott senki vendégcsalogató ötletek terén.
Csak a legutóbbit említeném: az is milyen volt, amikor az egyik debreceni vendéglátóegység meghirdette, aki beállít hozzá, rögvest átminősíti alkalmazottnak, billiárdasztal, meg sörpadtesztelőnek? És működött egy ideig így! Amíg persze le nem csaptak rá a hatóságok.

Mitől különleges számodra a Tourism is our passion fotópályázat? Miért
vállaltad el a zsűritagságot? Mi számodra a pályázat legfontosabb üzenete?

Azért örülök, hogy részt vehetek benne, mert egyértelműen a túlélésről szól. A szakma túléléséről egy pokoli nehéz időszakot követően. Amikor szinte senki nem számíthatott számottevő és mindenkit a bajból kihúzó állami segítségre, hanem csak és kizárólag sajátmagára, a kollégáira, a csapatra, ahol dolgozott addig, amíg volt vendég. És ahol lesz nemsokára ismét. Ebben biztos vagyok.

További
Hírek

Fotó: Csárdás Ferenc
Photo Award

Megnyíltak a LEGJOBBAK

A Tourism is our passion fotópályázatra érkezett legjobb képekből június 29.-én kedden délután, egy időben az alábbi hét helyszínen nyílt meg a tárlat: Budapest: Gellért Fürdő; Visegrád: Thermal Hotel Visegrád****superior; Eger: Hotel Eger & Park; Debrecen: Hotel**** Lycium, Szeged: HUNGUEST Hotel Forrás; Pécs: Palatinus Grand Hotel; Sopron: Hotel Sopron. A budapesti helyszínen tartott beszédeket a többi helyen kivetítették, így mindenki láthatta-hallhatta, aki részt vett valamelyik megnyitón.

Tovább »
Photo Award

LEGJOBBAK – Hét helyen

Szeretnéd látni, milyen volt az elmúlt év a turisztikai szektor számára? Érdekel, hogyan élte meg a helyzetet egy insider? A nehézségek mellett a hősökre és mosolyokra is kíváncsi vagy? Akkor Neked szól a LEGJOBBAK – Tourism is our passion című kiállítás! Az ország hét helyszínén egy időben nyílik meg a Tourism is our passion fotópályázat nyertes képeiből álló tárlat.

Tovább »
Photo Award

LEGJOBBAK – Tourism is Our Passion kiállítás

Biztossá vált az elmúlt év legjobb turisztikai képeit bemutató kiállítás időpontja! Június 29-én, 17 órakor az ország hét helyszínén egy időben nyílik meg a Tourism is our passion fotópályázat nyertes képeiből álló tárlat!

Tovább »