Megkapó miliőben a legjobb képek
A főváros két leghíresebb fürdői a Széchényi és a Gellért. Ez utóbbi ad otthont a hét helyszínen egyszerre megnyíló kiállításnak, a Tourism is our passion legjobb képeinek.

A Gellértbe belépve, a kereszthajós megoldással tervezett nagyon széles előcsarnokban állva egyszerre foghat el minket két érzés: hogy múzeumba és templomba érkeztünk. A Fürdő késő szecessziós aulájában, Róth Miksa üvegablakain beszűrődő fénnyel megvilágítva csodálatos térben lesznek kiállítva a Tourism is our passion legjobb képei. Fontos tudni, hogy nem ez az első kiállítás a Gellértben. Az elmúlt 10 évben rendszeresen, minden évben volt itt tárlat.

A magyar, fővárosi fürdőkultúra mára egyedülálló a világon: nincs még egy olyan főváros, ahol ennyi működő történelmi fürdő lenne, se olyan, amelyik alatt ennyi forrás lenne. (Budapest alatt 118 forrás található, nagy része termál-gyógyvizes forrás). Az 1900-as évek elején a budapesti emberek mindennapjaihoz tartozott a fürdőzés, életviteli szokás volt. Maga a fürdőzés, az ehhez kapcsolódó rituálék, kulturális esemény, ilyesformán összeillik a kultúra többi ágával: a zenével, a költészettel, a festészettel és –a Tourism is our passion fotópályázat szervezőinek legnagyobb örömére- a fotózással is. A Gellért fürdő aulájában, idilli környezetben lehet úgy kialakítani a teret, hogy kényelmesen körbejárható legyen a legjobb képeket bemutató kiállítás

Nehéz időkben

Bár találatot kapott, a hozzá tartozó szálloda és a női termál rész is súlyosan megsérült, a Gellért Fürdő a háború ideje alatt is üzemelt.

2002-ben a Kelenhegyi úton, a Gellért térnél eltört egy egy méter átmérőjű nyomócső, és valóságos szökőárral árasztotta el a szállodát, a teret, az egész környéket. Az ezt követő két hetes bezárás előtt és után azonban soha nem kellett zárva tartani a fürdő kapuit – az elmúlt évig.

A bezárás és a külföldi utazók távolmaradása miatt tavaly több mint 60%-kal esett vissza a fürdő forgalma, ahogyan a többi budapesti fürdő látogatottsága is csökkent. A Tourism is our passionra nevezett képek között több is foglalkozik ezzel a témával, a közönségszavazatok alapján második legjobbnak ítélt kép a Lukács fürdő öltözőjének ürességét mutatja be.

Reméljük, idén már a pezsgő-nyüzsgő közösségi és kulturális életről készülnek majd fotók!

 

Eddigi kiállítások

Az eddig megrendezett tárlatok közül kiemelkedik a „Miniszterek gatyában” című kiállítás, ami tulajdonképpen a Gellért Fürdő pezsgő életének néhány évét mutatta be. A hagyatékból előkerült képeket az 1930-as években egy úszómester készítette. Akkoriban a társadalmi élet és a művészvilág elitje látogatta a Fürdőt, ezt örökítették meg a képek, amelyeken láthattuk Klebelsberg Kunót, ifjabb Horthy Miklóst, Kabos Gyulát, Karinthy Frigyest, Tolnai Klárit és Rökk Marikát is. Emellett érdemes megemlíteni, hogy a Gellért Aulájában volt Grosch Arnold életének utolsó kiállítása, valamint otthont adott a nemzetközileg is elismert Udvarhelyi Zsuzsanna képeinek is.

További
Hírek

Fotó: Csárdás Ferenc
Photo Award

Megnyíltak a LEGJOBBAK

A Tourism is our passion fotópályázatra érkezett legjobb képekből június 29.-én kedden délután, egy időben az alábbi hét helyszínen nyílt meg a tárlat: Budapest: Gellért Fürdő; Visegrád: Thermal Hotel Visegrád****superior; Eger: Hotel Eger & Park; Debrecen: Hotel**** Lycium, Szeged: HUNGUEST Hotel Forrás; Pécs: Palatinus Grand Hotel; Sopron: Hotel Sopron. A budapesti helyszínen tartott beszédeket a többi helyen kivetítették, így mindenki láthatta-hallhatta, aki részt vett valamelyik megnyitón.

Tovább »
Photo Award

LEGJOBBAK – Hét helyen

Szeretnéd látni, milyen volt az elmúlt év a turisztikai szektor számára? Érdekel, hogyan élte meg a helyzetet egy insider? A nehézségek mellett a hősökre és mosolyokra is kíváncsi vagy? Akkor Neked szól a LEGJOBBAK – Tourism is our passion című kiállítás! Az ország hét helyszínén egy időben nyílik meg a Tourism is our passion fotópályázat nyertes képeiből álló tárlat.

Tovább »
Photo Award

LEGJOBBAK – Tourism is Our Passion kiállítás

Biztossá vált az elmúlt év legjobb turisztikai képeit bemutató kiállítás időpontja! Június 29-én, 17 órakor az ország hét helyszínén egy időben nyílik meg a Tourism is our passion fotópályázat nyertes képeiből álló tárlat!

Tovább »