Rögzítsenek mindent, amit látnak!
Nánási Pál fotográfus, aki épp a legnehezebb időkben fog bele a vendéglátásba, mégpedig az eredmények alapján sikeresen. Talán az a titka, hogy a fotózást és a vendéglátást szívvel-lélekkel végzi. Ahogyan a Tourism is our passion zsűrizését is.

Milyen szerepe van az Ön életében a turizmusnak és a vendéglátásnak?

Egy youtube csatornát üzemeltetünk, ami kifejezetten az utazásról szól, számomra, számunkra ez nagyon fontos. Sokat utazunk, utaztunk itthon és külföldön egyaránt. Egy éve sajnos nem. Az utazás közel áll a szívünkhöz, nagy szívfájdalmunk, ami jelenleg történik.

Én fotós vagyok, Nóri meg műsorvezető, szóval eredetileg semmi közünk nem volt a vendéglátáshoz. Van egy kis teraszos helyünk Balatonakarattyán, ami nyitva van, mert inkább egy kisbolt, mint egy vendéglátóegység. Egy régi elavult kis épület új életre kelt, ami nekünk nagyon izgalmas feladat volt.

Tavaly márciusban, amikor a COVID beütött, mi akkor kezdtük el az építkezést, a saját kezünkkel. Nórinak és nekem is leállt a munka, így aztán megfogtuk az ecsetet és megcsináltuk, amit tudtunk. Nagyon élveztük, imádtuk az egészet. Amikor pünkösd előtt bejelentették, hogy újra nyithatnak a vendéglátóhelyek, mi akkor nyitottunk meg. Merész húzás volt, de bejött. Azóta kicsit túl nagyra is nőtt, mert a kis utca életét eléggé felbolygatta, ezért is nyitjuk a második üzletet, hogy innen átirányítsuk oda a tömeget. Májusban nyitjuk a vendéglátóhelyünket, egy bisztrót, amiről majd végig vlogolunk, ahogy a kisbolt felépüléséből is vlogsorozat lett.

Amikor a vendéglátás komoly nehézségekkel küzd, Önök akkor vágnak bele egy
vendéglátóhely üzemeltetésébe?

Mert meg vagyunk őrülve, de hiszünk benne. Szeretjük csinálni, és úgy tűnik, tudjuk mozgósítani az embereket. A vendéglátás hangulata érdekes és izgalmas számunkra. Most egy kicsit kényszerhelyzetben vagyunk. Ezt már idén valószínűleg nem csináltuk volna meg, ha normálisan meg tudjuk nyitni az első helyet, de a helyzet szorítása, hogy nem maradhat egyedül a kisbolt, mert ha idén is olyan sokan eljönnek, mint tavaly, akkor túl sokan lennénk.

(Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy decemberben és januárban is végig nyitva voltunk, és jöttek a vendégek.)

Mivel szeret jobban fotózni? Fényképezőgéppel vagy telefonnal?

A munkámat nagyrészt fényképezőgéppel végzem, de a vlogolás és az életem összes egyéb területén a telefon átvette az uralmat. Csináltunk tavaly egy fotós tehetségkutatót, ahol fényképezőgépekkel fotóztak a jelentkezők, de ebben az évben csinálunk egy másikat, ami viszont mobilos lesz, mert szerintem ez a valóság, hiszen az emberek nagy része a mobiltelefonját használja a fotózásra. 
Sok esetben nem indokolt, hogy az ember a fényképezőgépet elővegye.

Mit jelent az Ön számára a fotózás?

Nekem a fotózás olyan, mint a lélegzetvétel. Nagyon pici korom óta egyfolytában fotózok és ez már nem is fog változni. Mindig ez marad a minden: a szakmám és a szerelmem.

Ön szerint mitől jó egy fénykép?

A látvány általában csak a felület. Akkor jó egy kép, ha valamilyen energia árad belőle. Valami olyan figyelemfelkeltő hatás, ami hagyja a szemet elveszni. Emellett az érzelem és a sztori nagyon fontos.

Mitől különleges számodra a Tourism is our passion fotópályázat?

A turizmusban és vendéglátásban dolgozók a jelen helyzet miatt most saját magukat is kívülről látják néha. Nyilván a fotózás már mindenki számára elérhető, nagyon kíváncsian várom, milyen sztorik, szokatlan megvalósítások lesznek. A vendéglátásban dolgozóknak, amikor van egy pezsgő-nyüzsgő életük, akkor talán nem is emelik fel a fejüket és néznek szét. Ha ez a helyzet valamire jó, akkor az az, hogy elmélyüljünk abban, hogy mi is van, és hogy is néz ki. 

Ha valamelyik gyereke elég nagy lenne, és indulna ezen a fotópályázaton, mit javasolna neki, mire figyeljen oda?

Azt tanácsolnám neki, hogy a sztoritkeresse. Lásson be a látvány mögé, próbáljon megfogalmazni magának egy történetet, amit megmutat.

Remélem, hogy az én életemben, de a gyerekeim életében sem lesz még egyszer egy ilyen helyzet, ami most van. Most zajlik ennek a megörökítése az utókor számára. Erre emlékezni kell. Azt javasolnám nekik, hogy rögzítsenek mindent, amit látnak.

További
Hírek

Fotó: Csárdás Ferenc
Photo Award

Megnyíltak a LEGJOBBAK

A Tourism is our passion fotópályázatra érkezett legjobb képekből június 29.-én kedden délután, egy időben az alábbi hét helyszínen nyílt meg a tárlat: Budapest: Gellért Fürdő; Visegrád: Thermal Hotel Visegrád****superior; Eger: Hotel Eger & Park; Debrecen: Hotel**** Lycium, Szeged: HUNGUEST Hotel Forrás; Pécs: Palatinus Grand Hotel; Sopron: Hotel Sopron. A budapesti helyszínen tartott beszédeket a többi helyen kivetítették, így mindenki láthatta-hallhatta, aki részt vett valamelyik megnyitón.

Tovább »
Photo Award

LEGJOBBAK – Hét helyen

Szeretnéd látni, milyen volt az elmúlt év a turisztikai szektor számára? Érdekel, hogyan élte meg a helyzetet egy insider? A nehézségek mellett a hősökre és mosolyokra is kíváncsi vagy? Akkor Neked szól a LEGJOBBAK – Tourism is our passion című kiállítás! Az ország hét helyszínén egy időben nyílik meg a Tourism is our passion fotópályázat nyertes képeiből álló tárlat.

Tovább »
Photo Award

LEGJOBBAK – Tourism is Our Passion kiállítás

Biztossá vált az elmúlt év legjobb turisztikai képeit bemutató kiállítás időpontja! Június 29-én, 17 órakor az ország hét helyszínén egy időben nyílik meg a Tourism is our passion fotópályázat nyertes képeiből álló tárlat!

Tovább »