Eltökéltség, hit, közösség
Michelin csillagot szerzett az általa vezetett étterem 2015-ben. Hisz a vidéki vendéglátásban, ezért a budai Tanti után, Tatán a Platánban folytatta, továbbra is minőséget képviselve. Pesti István konyhafőnökkel, a Tourism is our passion fotópályázat zsűritagjával beszélgettünk.

Mit jelent számodra a vendéglátás?

Ez számomra több, mint egy egyszerű munka. Emocionális, és kicsit ezoterikus vetülete is van. Nem túlmisztifikálva a dolgot, én hiszek az energiaátadásokban, abban, hogy a kölcsönösség működik.

Mi az a 3 alapanyag, amivel a legszívesebben dolgozol?

Belsőségek közül a borjúbríz, a zöldségek közül a spárga, tengeri ételek közül pedig a folyami rák

Szerinted a járvány után (még) nagyobb szerepe lesz a vidéki gasztronómiának?

Nem is csak lesz: azt gondolom, hogy már most nagyobb a jelentősége a vidéknek. Lassan hat éve mentem vidékre, mert biztos voltam benne, hogy a következő lehetőség Magyarországon a vidékben van. Ebben hittem, és azt gondolom, hogy az elmúlt hat év alatt ez be is igazolódott.

Hogyan érintett téged az elmúlt egy év – a pandémia megjelenése és az azt követő intézkedések?

Nagyon vegyesen. Egyrészről nem volt munka, másrészről, amikor nyitva lehettünk, sokkal erősebb forgalmat csináltunk a megszokottnál, aztán megint jött a hirtelen leállás. Ebben az egészben a legrosszabb a bizonytalanság volt.

Vendéglátósként hogyan lehet túlélni ezt az időszakot?

Csodával. Egy helynek vagy vannak tartalékai és át tudja vészelni ezt az időszakot, vagy annyira be van határolva a lehetősége, hogy egyszerűen nem tudja. Aki csak a külföldi turistákra hagyatkozott, aki nem tud támaszkodni a hazai vendégekre, annak nem sok esélye van, ha nincs mögötte olyan tőke, ami biztosítja, hogy ez ne okozzon problémát.

Mi az a 3 dolog, ami erőt adhat a vendéglátásban dolgozóknak?

A szakma iránti eltökéltség.
Elhinni, hogy egyszer ennek a helyzetnek is vége lesz.
A közösség ereje, ami ilyenkor is tud működni.

Mit gondolsz, egy ilyen nehéz időszakban, mint az elmúlt év, voltak-e az ágazatnak hősei?

Mindenki hős, aki ezt tiszta lelkiismerettel végigküzdötte, ha túlélte, ha nem. A beszállítóktól a termelőkig mindenki.

Milyen pillanatai voltak a szerinted a vendéglátásnak, amelyek mosolyra adtak okot?

Az, amit most meg tudunk élni. Elindítottuk a séf házhoz megy történetet, és sok megkeresésünk van. A konyhán dolgozók most találkozni tudnak a vendégekkel, akik nagyon pozitív hozzáállással engednek be a saját otthonukba. Tőlük sok megerősítést kaptunk, ami nagyon jó tapasztalás volt.

Mitől különleges számodra a Tourism is our passion fotópályázat?

Bennem annyi kaput tud kinyitni, annyi dologra lehet majd rácsodálkozni vagy azonosulni vele. Érdekel az a helyzet is, amit én is megjártam, de az is, hogy mi az, amit én még nem láttam ebből.

Mi számodra a pályázat legfontosabb üzenete?

Hogy nem vagyunk egyedül. Ebben mindenki benne van, mindenki elszenvedője és megtapasztalója, mind vendég, mind a vendéglátásban élő emberek. Most hiányzik az, amit az étterembe járás tud adni, nem csak az ételek, hanem a hangulat, a közösen eltöltött idő, hogy készülünk rá, tervezzük. Ez az élmény hiányzik a vendégeknek, nekünk meg ez a munkánk, ez az életünk.

További
Hírek

Photo Award

Mélyvíz – nem csak úszóknak

A Tourism is our passion fotópályázat legjobb képeinek egyik kiállítási helyszíne Pécs varázslatos belvárosának egyik legszebb épülete. A város szívében található szecessziós szálloda, a 100 szobás Palatinus Grand Hotel szállodaigazgatójával, Bojcsev Andrással beszélgettünk.

Tovább »
Photo Award

A hetedik

A Tourism is our passion fotópályázat legjobb képeiből születő kiállítás hetedik helyszíne is lelepleződik! Ez a Dunántúl legnagyobb települése, amely 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt. Pécsről Kincses Márkkal, az önkormányzat turizmusfejlesztési osztályának vezetőjével beszélgettünk.

Tovább »
Photo Award

Küzdünk a vendéglátásért

A közönségszavazáson legtöbb voksot kapott kép címe “Csak a szellő a vendégünk”. A fotó a Körös Panzió és Étterem**** teraszáról készült idén, képaláírása pedig a következő: “Csend és üresség….pedig gyönyörű az idő. Hiányzik a nyüzsgés, a kacaj, a boldogság, a szabadság, a finomságok illata..”

Tovább »